De kilometervreter.

Brian Tinkler rijdt veel.

Patsers. Voor dat slag van motorrijders heeft Brian het niet. "Ze stellen zich gewoon aan als je het mij vraagt", aldus de 60-jarige gepensioneerde uit Zuid-Californië. Hij pocht alvast niet met zijn rijskills en hoeft niet op te scheppen over wat hij allemaal kan. Brian praat eigenlijk helemaal niet over rijden. Hij doet het gewoon. "De rit, daar gaat het om", vindt hij. Bij voorkeur wel een snelle rit.

Ik ben een man van weinig woorden. Maar van vele kilometers. #MAKEITSPEZIAL

Een buitenbeentje.

Een buitenbeentje.

Brian verslindt de kilometers op zijn vier verschillende motorfietsen alsof het niets is. Op het eerste gezicht komt hij heel doodgewoon over, zeg maar als een soort van gezellige oom. Maar al snel merk je dat Brian een buitenbeentje is. Een eenzaat. Een speciale kerel - net zo onafhankelijk en vrijgevochten als zijn gave ritten door Californië. Geen meeloper zijn, dat is zijn levensmotto.

+ Lees meer

Brian maakte voor het eerst kennis met een gemotoriseerde tweewieler toen hij 12 was, op bezoek bij zijn neefje op een boerderij in Oregon. Sinds de dag dat hij op een Vespa zat, is hij altijd op zoek geweest naar blitse motorfietsen. Jaren later begon hij te dromen van zijn eigen BMW R 90, de motorfiets die door onze bekende klant Roland Sands werd heruitgevonden als de Concept Ninety. Uiteindelijk werd het een R 100 S, zo ging Brians droom toch een beetje in vervulling. Hij heeft ook nog drie andere motoren staan. Kiezen doet hij afhankelijk van zijn stemming. Brian houdt van variatie en wisselt voortdurend af tussen zijn sportieve toermotor, zijn dual-sport model en een klassieke naked bike.  

+ Lees meer

Motorfietsen hebben nood aan liefde en genegenheid. Dat staat buiten kijf volgens Tink, zoals zijn maten hem noemen. Maar hoe ziet hij die liefde en genegenheid? Soms gebruikt hij een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekjes op zijn motorfiets te schrobben en stoffige delen op te poetsen. Echt cool is het misschien allemaal niet, maar zijn motorfiets is zijn leven. Zijn motoren koosnaampjes geven, dat gaat dan weer te ver. "Dat vind ik gek. Is dat niet iets voor meisjes?", zegt hij met een wegwerpgebaar.

+ Lees meer

Een helm dragen is voor Tink net zo belangrijk als zijn motoren schoonmaken met een tandenborstel. Want veiligheid boven alles, nietwaar? "Mijn leven is me dierbaar, ik wil veilig de baan op". Een man met duidelijke prioriteiten. Brian heeft nog verschillende tripjes gepland en wil graag nog heel wat kilometers bijschrijven op zijn conto. "Soms rijd ik met wat andere mensen, maar ik rijd evengoed graag alleen". Zo kan hij helemaal tot rust komen en genieten van de vrijheid van de weg, Het liefst met het stevigere gitaargebeuk van Led Zeppelin of Jimmy Hendrix in de oren. De woorden "adem", "denk" en "overleef" flitsen door zijn hoofd als hij op zijn motorfiets zit. Het klinkt misschien wat existentialistisch, maar die woorden zou Tink op zijn benzinetank laten spuiten. Want uiteindelijk is en blijft Brian een eenzaat. 

+ Lees meer
Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Maak hem tot de jouwe