Mensen en plaatsen.

Zeven redenen waarom je met je GS naar Mongolië moet reizen.

De scouts zijn opgewonden. Ze hebben Mongolië verkend en weten precies: het perfecte GS-avontuur wacht op je, ongeacht of jedeelneemt aan de Internationale GS Trophy 2018 of gewoon gedreven wordt door je eigen verlangen naar avontuur. Snuif de spirit of GS op in Centraal-Azië.

Grindpaden zijn jouw terrein.

Grindpaden zijn jouw terrein.

De wind in je gezicht, het stof onder je voeten: Mongolië is een fantastisch decor voor een groot avontuur op je GS. Een combinatie van woestijn en steppe maken dit land uniek. Grind en zandwegen vormen een echte uitdaging. Je zult rivieren moeten oversteken en heel wat hoge bergen moeten overwinnen met je motorfiets. Neem je machine mee over grasland, trek jezelf uit modderige sporen. Volledige concentratie is elke seconde vereist. Een pure offroad-ervaring.

+ Lees meer

Je zult heel wat afstand afleggen.

Je zult heel wat afstand afleggen.

Stel je voor dat je met je motorfiets naar het andere einde van de wereld rijdt: je zult oog in oog komen te staan met wolven, wilde katten en wilde paarden die de eenzaamheid doorbreken. Buizerds en steppe-arenden cirkelen rond in de lucht. Wilde schoonheid in een onmetelijk groot land, grenzend aan Rusland in het noorden en China in het zuiden. Mongolië is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Een wereld van wijd open ruimte. Het perfecte terrein voor GS-rijders.

+ Lees meer

Ruimte genoeg: de paarden zijn thuis  in de dun bevolkte steppe.

Je zult er magische momenten beleven.

De yurt-tenten zijn kleurige vlekken in het onherbergzame landschap.

Je zult er magische momenten beleven.

In het zuiden van Mongolië wordt de vegetatie schaarser naarmate je dichter bij de Gobi-woestijn, de op vijf na grootste ter wereld, komt. Hier zijn al je rijvaardigheden vereist wanneer je met je GS over zand en grind rijdt. Met een beetje geluk zie je op een hete dag een fata morgana. Statistisch gezien heeft Mongolië 260 zonnige dagen per jaar. Magische momenten in Mongolië. Kleurrijke rotsformaties en natuurlijke lichteffecten transformeren voortdurend het landschap dat je per motorfiets verkent.

+ Lees meer

Mongoliërs zijn motorrijders.

In het spoorwegmuseum in de hoofdstad Ulaanbaatar worden oude diesellocomotieven tentoongesteld.

Mongoliërs zijn motorrijders.

Je zult niet alleen zijn op je motorfiets in Mongolië. Paarden en paardenkracht zijn net zo belangrijk voor de Mongoliërs. Russische replica's van oude BMW's vind je overal; paardenkarren worden vaak gebruikt als taxi's. Als je je motorfiets even rust wil gunnen, kun je een ritje in een zijspan maken voor nog meer avontuur. Motorfietsen hebben vaak pech op de hobbelige wegen in het land. Maar de Mongoliërs zijn meesters in improvisatie. Ze vinden altijd oplossingen en brengen oude motorfietsen weer tot leven. In het land worden solomotorfietsen meestal gebruikt voor het hoeden van schapen.

+ Lees meer

Je zult genieten van de gastvrijheid.

Je zult genieten van de gastvrijheid.

Op je GS-avontuur zul je nomaden ontmoeten die al generaties lang bescheiden en eenvoudig leven. Een vuur in de yurt houdt het water overdag warm. Als je de gastvrije steppebewoners bezoekt, zullen ze je verwelkomen met een kop thee en je de snuifdoos doorgeven. Of ze zullen je gefermenteerde merriemelk serveren, het verfrissende, bruisende en licht zure nationale drankje van Mongolië.

+ Lees meer

Het krachtige ruiterbeeld van Genghis Khan reikt tot 30 meter hoog in de lucht.

Je bent een ontdekkingsreiziger.

Interessant gebouw: het Gandan -klooster is een heiligdom van Mongolië.

Je bent een ontdekkingsreiziger.

Als GS-rijder ben je altijd in ontdekkingsmodus: volg de voetstappen van Genghis Khan op je motorfiets. Veel plaatsen en verhalen herdenken hem. De internationale luchthaven is naar hem genoemd. Zelfs eeuwen na zijn dood vertelt nog elk kind verhalen over hem. Genghis Khan verenigde de Mongoolse stammen in een groot keizerrijk aan het einde van de twaalfde eeuw. In het begin van de 13e eeuw veroverde hij grote delen van Centraal-Azië en Noord-China met zijn cavalerie. Een monumentaal ruiterstandbeeld herdenkt hem op vijftig kilometer van de hoofdstad. De perfecte plaats voor een pitstop.

+ Lees meer

Je houdt van contrasten.

Het boeddhisme is verankerd in het dagelijks leven van vele Mongoliërs.

Je houdt van contrasten.

Nacht en dag: temperatuurverschillen van meer dan 30 graden Celsius tussen dag en nacht vormen een uitdaging voor jou en je machine. Je moet zeker warme kleding inpakken, zelfs in de zomer.

Stedelijk en landelijk: met bijna 1,5 miljoen inwoners woont bijna de helft van de bevolking van het land in de hoofdstad Ulaanbaatar. De andere helft woont in de steppe. Ze leven met en van hun dieren in bescheiden woningen en volgen meestal de tradities van hun nomadische voorouders.

Traditioneel en modern: Buddha, Genghis Khan en een nomadische levensstijl zijn tradities van de Mongoliërs, een volk met een groeiende behoefte aan onderwijs. Onder invloed van tv, rijkdom en globalisering ontstaan materiële behoeften in een land dat nog steeds gebruik maakt van het traditionele Mongoolse schrift. Russisch als tweede taal wordt steeds minder gesproken. De jongere generatie spreekt nu Engels.

+ Lees meer

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner