ROUTEBESCHRIJVING EN ACCOMMODATIE

Alles voor een onvergetelijk bezoek.

Hier vind je alle belangrijke informatie over de heenreis, hotels en de camping bij elkaar. Zo staat er niets meer in de weg van jouw bezoek aan de BMW Motorrad Days.

ROUTETIPS

Het staat buiten kijf dat de BMW Motorrad Days steeds weer een uniek avontuur te midden van het pittoreske bergdecor bieden. Al bij de reis erheen kun je al in de stemming van de bochtige wegen komen – we hebben voor jou de beste routes bij elkaar gezet.

+ Lees meer

Toegangsroutes.

Noordroute – Onze 'thuisroute' door het zeer fraaie Alpenvorland.

We verlaten München en vertrekken naar het zuiden, naar de bergen toe. Maar niet direct – uiteraard zien we onderweg nog heel wat moois. We beginnen met de Starnberger See. Het meer ligt wondermooi en bij mooi weer rijzen de Alpen majestueus op de achtergrond op.

Van Starnberg gaan we verder naar het klooster Andechs, dat inmiddels door het uitstekende bier ook buiten Duitsland bekendheid geniet. Het werd gebouwd van 1423 tot 1427 en wordt nog steeds bewoond door benedictijner monniken. Enkele kilometers verderop ligt de Ammersee, iets kleiner dan de Starnberger See – maar met hetzelfde indrukwekkende Alpenpanorama. Na een laatste blik over het meer gaan we via Weilheim verder naar Kochel. Hier, in de schilderachtige omgeving tussen Kochelsee en Walchensee begint een van de bekendste motorroutes in het zuiden van Duitsland: de Kesselberg.

Weidse bochten en dan weer nauwe haarspeldbochten, een stijging van 240 hoogtemeters over 9 km – ofwel: een perfecte route. Geen wonder dat hier aan het begin van de vorige eeuw en in de jaren 20 en 30 auto- en motorraces hebben plaatsgevonden. Vandaag staat ontspanning voorop – genietend van de bochten en vooral het uitzicht dat zich links op de Walchensee ontvouwt. Beslist een kiekje waard! Bedenk echter wel dat de Kesselberg in de weekeinden en op feestdagen voor motorfietsen gesloten is. Nog een paar kilometer verder bergop, dan naar rechts richting Garmisch-Partenkirchen, het laatste rechte stuk – daarbij beslist even een blik op de Kochelsee werpen – en we zijn in Garmisch-Partenkirchen!

Zuidroute – Onze langste route: Zuid-Tirolse flair en de hoge Alpen.

Van Bolzano gaan we naar Merano, door dorpen en langs koeien en velden. Zuid-Tirol, een streek voor genieters – van bochten en van uitstekend eten en drinken. We raden flinke pauzes aan, zodat je van het landschap, de mensen en het culinaire aanbod kunt genieten. Daarna gaan we door de bochten de bergen in! De Jaufenpas wacht – talloze bochten, haarspeldbochten, steile hellingen – en steeds weer het adembenemende uitzicht op de unieke bergwereld van de Alpen. Wie nog nooit op de Jaufenpas is geweest – een absolute aanrader. Na de Jaufenpas volgt er nog een klassieker. Van Sterzing gaan we naar de Brennerpas, sowieso een van de belangrijkste doorgaande routes in de Alpen.

De volgende bestemming is dan Innsbruck. Als eerste zien we de Bergiselschanze. Deze skispringschans heeft een bewogen geschiedenis, werd gebruikt bij de Olympische Winterspelen van 1964 en 1976 en herbergt een restaurant met een fascinerend uitzicht. We laten Innsbruck links liggen en naderen onze eindbestemming: Garmisch-Partenkirchen. Ook hier zien we als eerste een skispringschans, bekend van het hoogtepunt van het Vierschansentoernooi: het Nieuwjaarsspringen.

Oostroute – Van de festivalstad via de Großglockner naar het centrum van de motorwereld.

De start van deze route is al ongelooflijk fraai: Salzburg. Wereldcultuurerfgoed, vesting en zowel klassieke als moderne architectuur. De stad is een ware lust voor het oog. En dat is nog maar het begin. Langs het schilderachtige Zell am See gaan we klimmen naar een van de koninklijke passen in de hoge Alpen: De Großglockner Hochalpenstraße. 48 km met 36 haarspelden en een klim tot 2.504 meter – een absoluut hoogtepunt voor elke motorrijder. Overigens: de pas wordt pas in mei geopend en van sneeuw bevrijd! Op het hoogste punt, de Hochtor, moet je echt even stoppen en genieten van het adembenemende uitzicht – als het weer meewerkt.

De afdaling is niet minder spectaculair, maar naar een korte stop in Lienz, waarbij je steeds weer de Dolomieten ziet, ga je meteen weer bergop. Door Felbertauern, met rechts steeds de Großglockner, en over de Jochberg voert de rit naar de Wilder Kaiser. Maar eerst doorkruisen we nog een van de bekendste skigebieden ter wereld: Kitzbühel. De Streif, een skiraceparcours op de Hahnenkamm, is een van de meest veeleisende pistes ter wereld. Via Kufstein, de prachtig mooie Tegernsee en het Alpenvorland gaan we in de richting van onze eindbestemming: Garmisch-Partenkirchen.

Westroute – Langs de Alpen, met de Zugspitze in zicht.

We starten in Lindau, op de achtergrond rijzen al de besneeuwde toppen van de hoge Alpen op. De eerste etappe voert langs het Bodenmeer naar Bregenz. Hier vind je de grootste Seebühne ter wereld – tegen een pittoresk decor. We rijden verder door het Bregenzer Wald en blijven klimmen met een rondom fantastisch uitzicht op de bergen. Op onze gemoedelijke rit naar het oosten komen we voortdurend langs kleine, fraaie dorpjes – deels langs de Lech. En dan komen we op het hoogtepunt van deze route: De Hahntennjoch: Deze pas van 13,9 km lang en een hoogte van 1894 m verbindt de beide gemeenten Pfafflar en Imst.

Vanuit Imst wordt het eerst iets gemoedelijker totdat aan je rechterhand de Zugspitze majestueus in het zicht opdoemt. Even goed ademen, want de hoogste berg van Duitsland geeft aan: we zijn bijna in Garmisch-Partenkirchen. Maar er volgen nog twee andere hoogtepunten op de route: eerst de spiegelgladde Plansee. Onze route voert direct langs de oever ervan, op windstille dagen spiegelen de bergen hier prachtig mooi op het gladde oppervlak. Na enkele kilometers verschijnt aan de linkerkant ten slotte het klooster Ettal. De barokke benedictijnenabdij werd opgericht in 1330 en nodigt uit tot een bezoekje. Met name het barokke orgel en de kostbare fresco's in de koepel zijn het bezoeken waard. En tenslotte ligt Garmisch-Partenkirchen bijna achter de volgende bocht...

VRAGEN?

Op grote sportevenementen en toeristen is Garmisch-Partenkirchen optimaal voorbereid. Regelmatig vinden hier het Nieuwjaarsspringen, de Ski World Cup en diverse festivals plaats. Daardoor biedt het vakantieoord in het Werdenfelser Land uiteraard ook voldoende ruimte aan motorfans uit de hele wereld. Voor het optimaal plannen van je reis is de Tourist Information van Garmisch-Partenkirchen je graag van dienst. Het team ondersteunt je bij het vinden van accommodatie en zo de basis voor een perfect weekend bij de BMW Motorrad Days te leggen. Het precieze adres van het evenemententerrein luidt:


BMW Motorrad Days
Hausberg
82467 Garmisch-Partenkirchen


Bovendien: De hotels in de omgeving worden door diverse Event Bus-lijnen aangedaan.

+ Lees meer

More stories you might be interested in.

spinner