Drie dagen lang met open ogen.

Tijdens de BMW Motorrad Days wordt Garmisch-Partenkirchen omgedoopt tot partyzone.

Al sinds 2002 reserveert Garmisch-Partenkirchen het eerste weekend van juli voor tweewielerfans uit alle windstreken. Ze trekken met z'n allen naar de Duitse Alpen om samen met gelijkgezinden te feesten. Het festival combineert de verschillende facetten van de motorwereld, van customizen tot enduro en van stuntrijden tot racen. We blikken even terug op de BMW Motorrad Days 2016, vooraleer Garmisch-Partenkirchen zich opnieuw omtovert tot het centrum van de motorfietscultuur van 7 tot 9 juli.

Garmisch-Partenkirchen zoemt als een bijenkorf.

Drie dagen is niet genoeg. Op donderdagavond zoeft de ene motor na de andere door het historische centrum van Garmisch-Partenkirchen. Het kleine dorpje aan de voet van de Duitse Wetterstein-bergen zoemt als een bijenkorf. De inwoners van Garmisch en Partenkirchen zijn het gewoon dat hier veel gebeurt. n 1936 organiseerden ze gezamenlijk de eerste Duitse Olympische Winterspelen. De twee gemeenschappen werden toen samengevoegd. Hoewel de twee dorpen nog steeds hun eigen festiviteiten, clubactiviteiten en zelfs dialecten hebben, werpt Garmisch-Partenkirchen zich trots op als verenigd dorp waar het Four Hills Tournament en de wereldkampioenschappen skiën plaatsvinden.

+ Lees meer

Bikers die vooral in het zadel willen zitten, zullen worden verleid door de lange bochtige plattelandswegen die uitmonden in nauwe kronkelwegen.

Het is de thuisbasis van prominente atleten zoals Maria Höfl-Riesch, Laura Dahlmeier, Miriam Gössner of Felix Neureuther. En sinds 2002 is het ook de perfecte setting voor de BMW Motorrad Days. Daar zorgen de beroemde Zugspitze en tal van andere toppen die naar de Beierse hemel reiken voor. Bikers die graag met hun motorfiets willen touren, zullen worden verleid door de lange bochtige plattelandswegen die zich uitstrekken langs weelderige groene weiden. Je tourt er door een vredig landschap over nauwe kronkelwegen richting het indrukwekkende panorama van de Alpen. Voor je het weet kom je aan in de Oostenrijkse stad Innsbruck, van waaruit je in een moeite door de Alpen in de Dolomieten binnenrijdt.

+ Lees meer

De smeltkoers van Garmisch-Partenkirchen.

Het landschap alleen al is de reis waard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat motorfietsen met kentekens van over de hele wereld over de oude geplaveide wegen van het pittoreske dorp razen. GS-avonturier Željan Rakela komt vanuit Kroatië aangereden - dat op slechts een steenworp afstand ligt, gezien de 308.000 kilometer die zijn GS achter de kiezen heeft. Maar voor Prasit Aphiphunya duurde de reis nog iets langer. De Thai reisde helemaal vanuit Bangkok op zijn F 800 GSen legde in twee maanden tijd zo'n 12.000 kilometer af.

Onder de gasten zijn ook voormalige deelnemers en marshals van de International GS Trophy, en het eerste damesteam. "Het voelt alsof Garmisch-Partenkirchen uit een andere wereld komt. En dat komt van mij, afkomstig uit Zuid-Afrika”, zegt Morag Campbell. "De omgeving met zijn bergachtige landschap en bochtige wegen lijkt een perfect decor - surreëel zelfs." Je kan Morag samen andere GS-rijders terugvinden in het Enduro Park op de site. Zij beantwoordt vragen over de International GS Trophy in de GS Trophy-tent.

+ Lees meer

Opwarmen voor het feest.

Terwijl velen kennen elkaar van vorige jaren, hebben sommigen elkaar voor het eerst ontmoet - maar dat maakt niet uit.

Opwarmen voor het feest.

Voor gasten is drie dagen veel te kort, gezien de afstanden die worden afgelegd, en dus moet van elke seconde worden genoten. Drie dagen lang met open ogen - op zijn best. Daarom komen er veel mensen al aan nog voor het feest van start gaat. Ze profiteren ervan om rond het kampvuur te zitten, te praten en te lachen. Terwijl velen kennen elkaar van vorige jaren, hebben sommigen elkaar voor het eerst ontmoet - maar dat maakt niet uit. "Mensen delen een passie voor motorfietsen en komen van ver om dit avontuur samen te beleven", zegt Amy Harburg. De Australische zat ook in het Women's International GS Trophy-team en beschouwt de BMW Motorrad Days als een reünie met haar team en de GS-familie.

+ Lees meer
"De omgeving met zijn bergachtige landschap en bochtige wegen lijkt een perfect decor - surreëel zelfs." ”

Morag Campbell

GS Trophy-damesteam

Midden in een actiefilm.

Stuntrijder Mattie Griffin trekt alle aandacht in de Event Arena.

Midden in een actiefilm.

Rolling stoppies, handenvrije wheelies, achterwaarste burnouts – Mattie Griffin trekt op vrijdagochtend alle aandacht naar zich toe in de Event Arena. Vanaf nu kan je drie dagen lang om de paar uur zijn stunts op F 800 R bewonderen. De toeschouwers raken in de ban van de passie van de stuntrijdende ster uit de Ierse stad Galway. "Ik geniet van de blik op de gezichten van mensen als ik ze laat glimlachen of versteld laat staan", zegt Mattie enthousiast na de show. Ook Sarah Lezito is een van de toeschouwers. De Française wordt beschouwd als de beste vrouwelijke stuntrijder ter wereld. In 2017 laat ze ook haar kunsten zien in de Event Arena en komt nu even de sfeer opsnuiven in Garmisch-Partenkirchen. Het programma in de Event Arena houdt de sfeer erin: daarna volgt de Action Lifestyle Show, waar hiphopdans, skateboardtrucs en motorstunts voor een verfrissende stijl zorgen in het stadion.

+ Lees meer

Rockabilly & relax.

Live bands brengen de rockabilly-sfeer naar de idyllische Alpenomgeving.

Rockabilly & relax.

Enkele meters verder gaat de actie verder in de "Original Motodrom", 's werelds oudste reizende wall of death. Donald Ganslmeier en zijn team tarten de wetten van de zwaartekracht met hun adembenemende show. “Toen we hier voor het eerst waren, deden we in totaal vijf shows. Intussen is de BMW Motorrad Days zo populair geworden dat we nu elk half uur een show opvoeren." En we gaan op hetzelfde ritme verder voor de Motodrom tot laat in de avond. Live bands zorgen voor een Rock ' Roll-gevoel in de idyllische Alpenomgeving. Degenen die niet dansen, ontspannen op de banken - of in de social lounge, waar gasten een selfie kunnen nemen met tatoeagemodel Makani Terror en graphic novel artist Riccardo Burchielli. De tekenaar werkt live aan de eerste sketches voor BMW Motorrad's strip "Riders in the Storm" in samenwerking met Panini. Naast de lounge worden foto's genomen van de nieuwe G 310 R in volle actie. Deze zijn ook beschikbaar in digitale vorm en kunnen meteen worden gepost.

+ Lees meer

De Alpen ontdekken op nieuwe motofietsen.

 

Er is nauwelijks een meer geschikte plaats voor motortochten dan Garmisch-Partenkirchen. Wie de Alpenwegen wil verkennen op nieuwe motorfietsen, kan zich aanmelden voor een van de excursies. Voor de gegidste tochten kan je een motorfiets kiezen uit de volgende modellen: de touringmotor R 1200 RT, de sportieve R 1200 RS, of de reis-enduro R 1200 GS. De Duitse acteurs Hannes Jaenicke en Daniel Roesner testen de elektrische scooter BMW C Evolution tijdens de rit naar de nabijgelegen Eibsee.

"De C Evolution voelt als een zware machine, vertrekt als een raket en is net zo comfortabel als een GS", zegt Hannes, die zijn rijervaring beschrijft. Hij reed eerder al met de maxi-scooter, terwijl dit allemaal nieuw terrein is voor Eva Håkansson, die met haar zelfgebouwde elektrische streamliner het Guiness Book of World Record haalde. "Je denkt altijd dat het koppel niet zo cool is zonder het geluid, maar eigenlijk is precies het tegenovergestelde waar. Een elektrische motorfiets is als chocola zonder calorieën. Het heeft alles wat ik wil – sneheid, koppel en kracht – maar dan zonder de neveneffecten als lawaai en luchtvervuiling.”

 

+ Lees meer

Motorsport vroeger en nu.

Maria Costello is de eerste vrouw die het podium van de Isle of Man TT haalde.

Motorsport vroeger en nu.

Terwijl de nieuwe motorfietsen in de expositietent en de nieuwste modetrends het heden vertegenwoordigen, beginnen bezoekers van de klassieke tent aan een reis door de tijd. "Hier vind je het erfgoed van BMW Motorrad", vertelt racer Maria Costello tijdens een wandeling langs de historische motorfietsen, waarvan er verschillende rechtstreek uit het BMW Museum komen. Ze stopt aan de R 90 S en aanschouwt de motorfiets vanuit alle hoeken. Het is de winnende motorfiets van racelegende Helmut Dähne. In 1976 won hij er de productieklasse van de Isle of Man TT mee. Zijn originele rode lederen pak van toen hangt er naast. Maria bewonderde altijd al de TT-rijders, voor ze zelf de stap waagde en de eerste vrouw werd die op het podium mocht klimmen.

+ Lees meer

Artwork.

In het Custom Village blinken de custom R nineT 's in de zon.

Artwork.

De DoubleR-rijder mocht vijf jaar lang het record van snelste vrouw rond het TT-circuit haar op conto schrijven. Tijdens de BMW Motorrad Days komt Maria samen met andere grootheden uit de motorracingwereld, zoals Jordi Torres, Markus Reiterberger en Ian Hutchinson. Ze delen handtekeningen uit en mengen zich onder de gasten. Maria wordt ook vaak gespot in de vintage motorscene als ze meedoet aan road races en boxer sprints met klassieke BMW-motorfietsen. Tegenover de Classic-tent ligt het Custom Village, waar aangepaste motorfietsen glimmen in de zon en worden voorgesteld door de grootste spelers in de scene. Winston Yeh’s customized R nineT werd overgevlogen van Taiwan en de Church of Choppers van de VSA. Ook Munich's Diamond Atelier en de Zwitserse VTR Customs hebben hun nieuwste modellen naar Garmisch-Partenkirchen gebracht.

+ Lees meer
“Toen we hier voor het eerst waren, deden we in totaal vijf shows. Nu voeren we elk half uur een show op. ”

Donald Ganslmeier

Originele Motodrom

Meeluisteren met de hele wereld.

In 1982 vertrok Elspeth Beard op wereldreis met een BMW R 60/6.

Meeluisteren met de hele wereld.

In Garmisch-Partenkirchen speelt de reishonger weer op als Michael Martin verhalen begint te vertellen over zijn motorreizen door de woestijnen. De fotograaf reisde door ongeveer vijftig landen en heeft ze allemaal van dichtbij gezien. Zijn verhalen zijn even legendarisch als zijn foto's, en zijn werken zijn heinde en verre bekend. In de BMW Motorrad Cinema heerst stilte, ondanks het feit dat de ruimte tot het dak is gevuld. Ze luisteren geboeid en laten ze zich meeslepen naar verre landen, terwijl ze al wegdromen over hun eigen motorreizen. Ook de sprekers die volgen zijn topklasse: Elspeth Beard vertrok in 1982 op wereldreis met een BMW R 60/6 – een buitengewone onderneming in die tijd. Hollywood bood al aan om er een film over te maken en haar boek is bijna klaar. Op de BMW Motorrad Days krijg je al een voorproefje – en het gevoel dat iedereen indrukwekkende verhalen kan navertellen vanuit hun eigen persoonlijke wereld van motorreizen.

+ Lees meer

Herbert Unger staart naar de toppen van de Alpen, die de BMW Motorrad Days als een deken omringen. "Kijk daar: dit is de definitie van het merk BMW Motorrad, dit is Make Life a Ride", zegt de Duitse globetrotter. De mening dat de BMW Motorrad Days deel uitmaken van Garmisch-Partenkirchen, wordt ook gedeeld door de verantwoordelijken van BMW Motorrad: van 7 tot 9 juli 2017 wordt de locatie opnieuw de partyzone voor motorfans van over de hele wereld. Drie dagen lang met open ogen - drie heerlijke dagen

+ Lees meer

BMW Motorrad Days 2017

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

spinner