De kracht van een legende

Parijs-dakar-gevoel met de R nineT Urban G/S.

De Parijs-Dakar Rally is legendarisch, net zoals de mensen en machines die eraan deelnamen. Joy Lewis onderzoekt de vroege dagen van deze epische woestijn-rally in de steden waar de race begon en eindigde. Haar twee metgezellen: Hubert Auriol, die de Parijs-Dakar Rally in de jaren '80 tweemaal won met BMW; en de R nineT Urban G/S – een motorfiets waarvan het design herinnert aan de legendarische R 80 G/S.  

Een blik op de Urban G/S en de jaren '80 komen weer tot leven – de vroege dagen van de rally's en de woestijnracers, toen Hubert Auriol en Gaston Rahier het avontuur van hun leven zochten tussen Parijs en Dakar. Het succes van de twee off-road helden van die tijd is nauw gekoppeld aan de R 80 G/S, een duale sportmachine die onsterfelijk werd dankzij de Parijs-Dakar Rally.

De iconische motorfiets geeft zijn genen nog steeds door en het is tevens de inspiratiebron voor de nieuwe R nineT Urban G/S. Terwijl deze motor duidelijk tot de R nineT-familie behoort als het gaat om rij-eigenschappen en innovatieve technologie, doet de uitstraling absoluut terugdenken aan de R 80 G/s: witte body-elementen, de iets langere rode zitting, verhoogd spatbord op het voorwiel en scherm voor de koplamp. Het is tijd om de vroege dagen van de rally in Parijs en Dakar op de Urban G/S te ontdekken.

+ Lees meer

Een bezoek aan Hubert Auriol

Met de Urban G/S door Parijs, langs de Place du Trocadéro, het beroemde startpunt van de Parijs-Dakar Rally.

Joy rijdt met de Urban G/S door Parijs. Op de rechteroever van de Seine passeert zij de Place du Trocadéro, die zich vanaf de Eiffeltoren uitstrekt tot de oever van de rivier. In 1978 vertrokken bijna 200 motorfans vanaf dit plein voor de eerste Parijs-Dakar Rally. Ze zouden 10.000 kilometer door Algerije, Niger, Mali en Burkina Fase naar Senegal rijden. Een van de avonturiers was Hubert Auriol, die toen 25 jaar oud was. Hij had toen geen idee dat hij de woestijnrace meerdere keren zou winnen en een duidelijke impact zou hebben op de cultstatus van de BMW GS.  

+ Lees meer

Joy Lewis heeft een ontmoeting geregeld met Hubert Auriol in zijn appartement in Parijs.

Nu ongeveer 40 jaar later rijdt Joy Lewis op een Urban G/S naar het appartement van Hubert in Parijs. Binnen, foto's, bekers, oude motormagazines en helmen van die tijd laten zien hoeveel de rally het leven van Hubert heeft vormgegeven. Joy kan niet wachten om hem al de vragen te stellen die door haar hoofd raasden terwijl zij door Parijs reed. "Ik dacht dat ik mijn nieuwsgierigheid moest bedwingen. In plaats daarvan was Hubert blij om mij zijn verhaal te vertellen. Ik heb elk door hem uitgesproken woord opgezogen". Terwijl Hubert praat, verraden zijn ogen de onlesbare dorst voor avontuur, dat net als toen nog steeds in de 64-jarige brandt.  

+ Lees meer

Prijzen, helmen, foto's: Hubert's verleden van het rally-racen.

Hubert sprak over 26 december 1978, toen zijn droom om naar Afrika te rijden waarheid werd toen hij deelnam aan de Parijs-Dakar Rally. Een reis die zijn leven meer veranderde dan hij zich ooit kon voorstellen. "Ik wilde iets ongelooflijks ervaren tijdens de rally, maar toen zette de rally mijn hele leven op zijn kop. Zelfs toen ik terugkwam, dacht ik alleen maar aan de tocht en ik bedacht mij ineens: dat is het leven"! Joy heeft geen idee hoe lang ze al in gesprek zijn. Ze heeft het gevoel alsof ze bij hem was tijdens de rally. "Als Hubert zijn verhaen vertelt, weet ik direct dat dit de manier is waarop ik wil leven, in plaats van ervan te dromen".  

+ Lees meer

Tussen de oceaan en de woestijn

In Dakar maakt zwart asfalt plaats voor donkerrood grind.

Parijs en Dakar kunnen niet meer van elkaar verschillen, denkt Joy en zij reist met Hubert door de hoofdstad van Senegal. Donker asfalt maakt ruimte voor rood-bruin grind, dat als snel een aaneenschakeling van kuilen wordt. Als de straten van Dakar er zo uit zien, stel je de staat van de wegen in het land dan voor of in de woestijn, waar de motorrijders tijdens de Parijs-Dakar Rally doorheen reden. "Er is nog niets veranderd", zegt Hubert, en hij kijkt blij. "Er zijn misschien wat nieuwe gebouwen en wegen bijgekomen. Maar de atmosfeer is hetzelfde. De mensen zijn nog steeds enthousiast en vriendelijk. "Ah! Je bent terug in je land", zeggen ze vaak alsof ik een lokale inwoner ben", zegt hij.  

+ Lees meer

De rit met de Urban G/S door Dakar roept sterke herinneringen op in Hubert Auriol.

Joy is geïnspireerd door Hubert's enthousiasme voor Senegal en zijn mensen; door de emoties die de rally bij hem oproept. "Als bestemming van de rally is Senegal een speciale plaats. De mensen zijn zo blij en moedigen je zo enthousiast aan. Dit is de juiste atmosfeer voor een finale". Hij klimt op de Urban G/S, die hem doet denken aan zijn R 80 G/S uit de jaren '80. De boxer waarop hij naar de overwinning reed in de zwaarste woestijnrace ter wereld in 1981 en 1983. "Dit veroorzaakt heftige emoties in mij. Ik heb heel veel goede associaties met de BMW-motorsportkleuren en ik ben blij dat de erfenis van de R 80 G/S vandaag de dag wordt voortgezet". Hubert stuurt zijn motor net als een lokale inwoner door "zijn" Dakar, Joy volgt hem op de voet.  

+ Lees meer

Tussen hordes geiten en toeterende taxi's rijden: dit is Dakar.

Ze manoeuvreren hun motorfietsen langs kleurrijke bussen en toeterende taxi's: langs ratelende wagens die door ezels worden getrokken. Het verkeer staat stil op de Place de l'Indépendance terwijl een boer oversteekt met zijn geiten. Hier vonden de festiviteiten na de rally plaats. "Het plein werd overstroomd door mensen en de straten waren helemaal volgepakt. Wij deden er uren over om naar het podium voor de prijsuitreiking te komen", zegt Hubert. Elk moment herinnert eraan dat de snelheid van leven anders is in Afrika. Tijd om een tandje terug te schakelen en rond te kijken op deze exotische plaats in West-Afrika.  

+ Lees meer

Een korte onderbreking in de stad die alle tijd van de wereld heeft.

De hoofdstad van Senegal vertelt een oneindig verhaal tussen de oceaan en de woestijn. Het schiereiland wordt aan drie zijden omringd door de Atlantische oceaan. En zelfs al beginnen de steppen net voorbij de stad, Dakar is nog steeds tropisch en vochtig, zijn aarde is vruchtbaar. Tussen oasen van groene parken domineren bouwplaatsen het beeld van de stad; ook al is het niet duidelijk of gebouwen worden gebouwd of afgebroken. Eenvoudige hutten staan naast enorme hotels. Kleurrijke marktstalletjes staan voor grijs betonnen gebouwen. Hubert en Joy nemen pauze bij een restaurant aan het strand. Een bronzen plakkaat aan de "Wall of Fame" van het restaurant laat zien hoe bekend Hubert Auriol is in Dakar. Zijn naam prijkt naast popsterren uit de jaren '80, zoals de Franze zangeres Dalida of Stevie Wonder.  

+ Lees meer

Tussen rode grond en een rode lucht langs de kust van Dakar.

Ze zetten hun reis voort op de Route de la Corniche Ouest, en rijden naar het noorden langs de kust. Joy bezit een originele R 80 G/S Paris-Dakar en kan bijna niet geloven dat zij de route van de rally volgt met een van de helden uit die tijd. "Ik probeer ervoor te zorgen dat er altijd voldoende avontuur in mijn leven is. Hubert's verhaal laat mij zien dat dit de juiste manier van leven is". Joy zou dit moment graag vast willen houden. Ze worden omringd door rode aarde, die naadloos overgaat in de rode zonsondergang boven de Atlantische oceaan. Van hieruit hebben zij een magnifiek uitzicht over de stad, waarvan het silhouet in het avondlicht glinstert. De tijd lijkt stil te staan in de stad die alle tijd van de wereld heeft.  

+ Lees meer
De mensen zijn nog steeds enthousiast en vriendelijk. Ze zeggen vaak: 'Ah! Je bent terug in je land!'Alsof ik een lokale inwoner ben. ”

Hubert Auriol

Droombestemming Lac Rose

Versleten houten bootjes aan de kust van Lac Rose.

De stilte is overweldigend/ Het versterkt het moment en het gevoel dat je krijgt als je naar het roze meer kijkt. Lac Rose – een droombestemming. Wereldberoemd, als de uiteindelijke bestemming van de Parijs-Dakar Rally. Hier, 30 kilometer ten noord-oosten van de bruisende hoofdstad van Senegal, is de wereld helemaal anders. "Lac Rose is magisch", zegt Joy, vol verbazing, terwijl zij en Hubert bij het meer aankomen. Gammele houten bootjes liggen aan de kist. Mensen varen over het meer om het zout van de bodem te verzamelen. Voorbij de bosjes zeevenkel, rijzen de duinen omhoog op de nauwe strook tussen het meer en de Atlantische oceaan.  

+ Lees meer

De momenten van het werkelijke einde van de Parijs-Dakar Rally zijn in Hubert's geheugen gegrift.

"Toen wij hier aankwamen na de rally, was deze stilte er niet", zegt Hubert lachend. "Overal juichten er mensen en feliciteerden ons als sterren. Dat moment was zo memorabel na alle ontberingen, twijfel en problemen tijdens de race". Hubert's ervaringen zijn nog steeds bij hem aanwezig, ook al liggen ze ver in het verleden. Ze staan in zijn geheugen gebrand. Niet alleen dat, maar ze hebben zijn leven gevormd en van hem en de Parijs-Dakar Rally een legende gemaakt.  

+ Lees meer

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner