Op de catwalk.

De Essenza Sprint combineert alles dat straalt.

andgeslagen aluminium, carbon onderdelen, art déco: de crème de la crème van de custom motorfietsen samen in de Essenza Sprint. De stijliconen kunnen niet meer van elkaar verschillen. Of het nu om witte elegantie of zwart vermogen gaat - uiteindelijk draait het allemaal om het terugbrengen tot de essentie, de essentie van de motorfiets.

Italiaanse stijl

Giuseppe Roncen tekent de omtrek van de LowRide R nineT in de lucht. Het slanke aluminium monocoque is gevormd "als een golf", legt hij uit. "We hebben de haarlijn op papier getekend tot we er blij mee waren. Deze vorm is uniek; het is het unieke selling point van deze motorfiets." De directeur van het Italiaanse custom motormagazine LowRide probeert niet te verbergen hoe trots hij is op zijn eerste BMW-modificatie. En dat hoeft hij ook niet. Want het ontwerp, dat is ontworpen in samenwerking met Radikal Chopper, heeft indruk gemaakt op de jury en de eerste plaats ingenomen in de Essenza Design Award.

+ Lees meer

De motorfiets is niet alleen visueel indrukwekkend. Het moet zijn snelheid ook laten zien in de Essenza Sprint. Ook al is deze motorfiets niet speciaal ontworpen om mee te racen, de motor levert 130 hp na afstelling door Edelweiss Motorsport. "Ik ben niet geïnteresseerd in een door en door racer. Het moet een functie hebben, waarin mijn passie voor ontspannen rondrijden tot uiting komt." Daarom zijn veel onderdelen van de LowRide R nineT standaard componenten. Vooral als het gaat om de elektronica en de veiligheidsfuncties heeft Guiseppe's team helemaal niet gewijzigd. "Wij hebben de BMW-filosofie gecombineerd met een minimalistische Italiaanse stijl. De R nineT is gewoonweg een prachtig instrument."

+ Lees meer
R nineT Racer Carbon "Schwarzwerk 101" by Norbert Rebholz

Snelle schoonheid: in de Essenza Sprint laat de R nine T Racer Carbon "Schwarzwerk 101" by Norbert Rebholz de andere uitdagers achter zich en wint deze prestigieuze race.

Ongelooflijk spookbeeld

Custom motorfietsen vallen op. Ze trekken de aandacht, ze choqueren. Daarom is de Essenza de volgende stap. Een niveau waarop custom motorfietsen zich onderscheiden van andere motorfietsen - zoals de White Phantom. Dirk Oehlerking en zijn Kingston Custom productie staan bekend om hun uitzonderlijke modificaties, die bijna escapades genoemd kunnen worden. Hij geeft niet om trends en al helemaal niet om advies van anderen. Hij doet alles op zijn eigen manier. En daarom heeft hij nog geen slechte race gehad. Aan de startlijn van Essenza zijn alle ogen gericht op de White Phantom.

+ Lees meer

De White Phantom is een 1986 BMW R 80 RT in een witte coating met gouden lijnen. Dirk heeft de 800cc uitgerust met een KK26 turbocharger, zelf-ontworpen Telespringer-vork en Kingston-custom spanningsdemper. Hij heeft zijn inspiratie gehaald uit de racemotoren van Ernst Henne, die een ontelbaar aantal snelheidsrecords neerzette in de jaren '30. "Boxers hebben ongelooflijke uitbreidingsmogelijkheden, wat betekent dat het mogelijk is om iets speciaals te maken", zegt Dirk. Iets speciaals betekent in dit geval steampunk: een blik in de toekomst uit een eerder tijdperk. Een tijd waarin mechanische werkzaamheden plaatvonden in kleine fabriekjes. "Ik wilde dat de White Phantom er eenvoudig en elegant uit zou zien. Niet op en luid",zegt hij, "meer een windvlaag – een spookbeeld."

+ Lees meer

Radicale nostalgie

Mijlpalen in de motorgeschiedenis trekken Daniel Weidmann aan. De customizer uit de Zwitserse gemeente Schmerikon is van de oude stempel. Zijn vader had een verfwinkel en Daniel is een professionele motormonteur. Maar het gevoel voor design en esthetiek zit in zijn genen. "Ik heb nog nooit een standaard voertuig gehad", zegt hij. Technologie en snelheid hebben hem altijd gefascineerd. Dat is te zien aan de BMW R 1200 R, die hij in zijn werkplaats VTR Customs ontdeed van zijn standaard kuip. Vervolgens transformeerde hij de motor in een radicale straatracer - die duidelijk herinnert aan de racemachine van Eddie Lawson: hoge superbike-handgrepen en een groot startnummer met Eddie's nummer 21 - een puur nostalgisch gevoel.

+ Lees meer

Daniel deed zelf in de jaren '80 mee aan races. Viemalig wereldkampioen Eddie Lawson was toen de held van de dag en een geweldige inspiratie. Met Eddie's brutale superbikes in gedachte, maakte Daniel de custom bike Eddie 21. "In het begin zag de gestripte motor er hoekig en futuristisch uit. Maar met het race-lakwerk, werd het exact wat ik wilde", legt Daniel uit. Eddie 21 is een kunststukje tot in het laatste detail. De aluminium body is handgeslagen, net zoals de aluminium tank en achterkant. Het startnummer en het "Kerker"-stijl uitlaatsysteem zijn ook zelfgemaakt. "Motorfietsen die geschiedenis schrijven in combinatie met vakmanschap - dat is Essenza".

+ Lees meer

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

spinner