“Ik ben meedogenloos in mijn enthousiasme.”

Interview met stuntrijder en auteur Chris Northover.

Chris Northover is de belichaming van een hartstochtelijke motorrijder. Als stuntrijder, instructeur, journalist en kundig motorfietstechnicus brengt hij vrijwel al zijn vrije tijd op twee wielen door. Hij werd beroemd na zijn video 'Storm the embassy', die eigenlijk een uit de hand gelopen grap met vrienden is. In het interview doet hij uit de doeken hoe de video is gemaakt, waarom hij geen vrije tijd meer heeft, wat hij vindt van de G 310 R en wat dat allemaal te maken heeft met longboarden.

Park ‘n’ Ride-uitdaging

Chris Northover is de perfecte motorrijder voor de Park ‘n’ Ride-uitdaging. Hij kent de G 310 R vanbinnen en vanbuiten en als het op rijplezier aankomt, kan niemand hem iets wijsmaken. Zo perfect in zijn sas voelt hij zich op twee wielen. Als stuntman is hij altijd blij met een beetje actie. Dus hebben we Chris een nieuwe uitdaging gegeven. Mee voor de rit: de G 310 R en zijn vriend Guto. Hier zie je wat Chris, de G 310 R en Guto hebben beleefd, hoe ze hun uitdaging zijn aangegaan en wie ze hebben ontmoet.

+ Lees meer

Veel mensen hebben je leren kennen door je video 'Storm the embassy'. Hoe ben je op zo'n doldwaas idee gekomen?

Het was eigenlijk nooit de bedoeling dat deze video zo'n respons zou krijgen. Een goeie vriend met wie ik al eens een paar films had gemaakt, zei me dat hij de sleutels had van een leegstaand gebouw. Bovendien kwam er een bedrijf langs dat ons motorfietsen gaf om uit te proberen - alles ging op rolletjes. We draaiden vier dagen lang en hadden het enorm naar onze zin terwijl we ondertussen nieuwe stunts bedachten. Ik wist eigenlijk niet zeker of ik alles wel voor elkaar zou krijgen. Maar mijn kameraad bleef me motiveren - dat hield me gretig. We hadden nooit durven geloven dat er meer dan vier miljoen mensen onze video zouden bekijken.

+ Lees meer
Hoe ben je zo in het motorgebeuren verzeild geraakt?
Dat was geen beslissing van mezelf. Ik heb van kleins af aan al een fascinatie voor motorfietsen gehad. Mijn vader racete in auto's en op motorfietsen. Mijn jongere broer werd ook coureur en doet nu mee in autoracewedstrijden. Het lag dus voor de hand dat ik ook aan motorrijden zou gaan doen. Ik vind dat absoluut heel gaaf om te doen. Het geeft me een gevoel van vrijheid. Je beleeft alles van dichtbij en persoonlijker dan in een auto. Ik vind beide leuk om te doen, maar op de motor voel ik me vrijer. Ik ga ver in mijn enthousiasme. Het maakt niet uit voor welke uitdaging ik sta: ik krijg er gewoon nooit genoeg van. Vooral voor wat betreft motorfietsen of skateboards.
Hoe is het je gelukt om van motorrijden je beroep te maken?
Als kind droomde ik eens dat ik op een dag wereldkampioen zou worden. Ik hield altijd wedstrijdjes in de tuin. Toen ik nog geen motor mocht rijden, deed ik aan mountainbiken. En hoe ouder ik werd, des te groter werd mijn wens om te racen. Waar ik het sterkste naar verlangde, was een leven vol van motorrijden. Eerst meende ik dat ik, om dat te bereiken, een professioneel coureur moest worden. Later kwam bij mij het besef dat je op veel verschillende manieren motor kunt rijden, er plezier aan kunt beleven en er je boterham mee kunt verdienen - en dat is nu mijn werk.
+ Lees meer
Ik wilde altijd al dat mijn leven om motorrijden draaide. ”

Chris Northover

De G 310 R is ontworpen met in het achterhoofd de motorsport-look. Je hebt al eens een wedstrijd gereden met de DoubleR. Zie je de invloed daarvan terug bij de G 310 R?
De G 310 R is onmiskenbaar geïnspireerd op de motorsport. Vooral aan het rijwielgedeelte kun je zien dat het geen saaie woon-werkverkeer motor is. De sportieve uitstraling doet denken aan zijn grote zussen, de S 1000 R en S 1000 RR. Hij rijdt sportief en in de BMW Motorsportkleuren komt goed naar voren uit welke familie hij stamt. In São Paulo rijdt iedereen motor en de G 310 R springt er echt uit. Tussen alle forenzen- en stadsmotorfietsen - en dan, bam! is daar ineens de G 310 R. Te midden van dat alles, met die raceuitrusting en dynamische achterkant.
Voldoet de motor aan je verwachtingen?
Het was enorm gaaf om op de G 310 R te rijden. Eerst bracht ik wat tijd door in de studio en zat ik er gewoon op zonder ermee te rijden - een beetje om mezelf te teasen. Om daarna naar Brazilië te gaan en daar van bergen af te rijden, er rond te cruisen en door het verkeer heen te wurmen, dat is niet te beschrijven. Het is gewoon een fantastische motor om uit te proberen. Hij is licht maar het chassis geeft je nog steeds het gevoel dat het bij een grote machine hoort. Je weet dat hij makkelijk hanteerbaar is en je kunt er alle bochten mee door. Toen we in Brazilië aan het filmen waren, vond ik het vooral erg gaaf om de motorfiets de berg op te krijgen. Puur voor de fun. De G 310 R voelt absoluut aan als een BMW. Ook al is hij kleiner - ik merk dat ik op een echte BMW zit. Het is de high tech-kwaliteit: over alles is goed nagedacht en het rijplezier is naar een hoger niveau gebracht.
Je bent auteur en schrijft voor tijdschriften. Hoe zou jij de G 310 R in één zin beschrijven?
Lichtgewicht, intensief rijgenot. Dat is geen zin. Ik zou dat eigenlijk beter moeten kunnen. De G 310 R is de ideale inleiding op de BMW Motorrad beleving voor elke motorrijder. Eenvoudig rijplezier met een klassemotor waarop je elke dag kunt rijden.
Wat hebben motorrijden en longboarden met elkaar gemeen?
Een heleboel. De manier waarop je in de bochten hangt, hoe het asfalt onder de wielen voelt. En als je een fout maakt, voel je het asfalt meteen. Het is een zelfde soort sport en een zelfde soort gevoel. Ik doe ook een beetje aan skateboarden. Toen ik jonger was vond ik dat echt superleuk om te doen maar uiteindelijk ben ik volledig overgeschakeld op motorfietsen. Nu is skateboarden meer een soort van tijdverdrijf voor me.
+ Lees meer

Chris op de G 310 R.

Chris op de G 310 R.

Zelfs tijdens de fotoshoot kon Chris al zien dat de G 310 R voor veel plezier ging zorgen. Daarna had hij de mogelijkheid om voor het eerst met de G 310 R te rijden in São Paulo. Hij was onmiddellijk verrast over het gemak waarmee de motorfiets kan worden gemanoeuvreerd. Hij was ook onder de indruk door het feit dat hij aanvoelt als een grotere BMW. Zijn conclusie: de G 310 R is het ideale instapmodel voor de BMW Motorrad beleving voor elke motorrijder. Intens rijplezier met een echte BMW waarop je elke dag kunt rijden.

+ Lees meer

Challenge the City.

Met de G 310 R door São Paulo.

Ontdek meer

Intens rijplezier

DE BMW G 310 R.

De wendbare en krachtige motor is de essentie van rijplezier. De motor is gebouwd voor drukke steden en voor iedereen die geniet van motorrijden. De motor is goed te manoeuvreren, eenvoudig in omgang en tegelijkertijd sportief. Of je nu een grote of kleine motorrijder bent - elke motorrijder voelt zich direct thuis op de BMW G 310 R!

Over de G 310 R

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner