Madame Freestyle

Sarah Lezito laat haar motorfiets dansen.

Sarah Lezito wordt beschouwd als de beste stuntvrouw ter wereld. Ze was de dubbelganger van Scarlett Johansson in de motorcrossscènes in The Avengers 2 en gaf talloze mannen het nakijken op het wereldkampioenschap voor stuntrijders. Nu maakt de Française deel uit van de BMW Motorrad-community.

Voor mij is freestyle doen waar ik zin in heb. Op een motorfiets stappen en plezier maken. Freestyle is mijn lifestyle. ”

Sarah Lezito

Sarah Lezito hoeft naar ver te rijden naar haar werk. De 24-jarige rijdt door de Rue de Champagne in Épernay, langs gastronomische restaurantjes en stijlvolle wijnhuizen. Moët & Chandon en talloze andere adellijke huizen hebben hun hoofdkantoor hier in Champagne, de thuisbasis van de Franse luxe. Korte tijd later bereikt Sarah een lege parkeerplaats. Dit is haar werkplek. Ze heeft en flexibel uurrooster en geen collega's. In plaats van te parkeren, versnelt Sarah.

Ze rijdt naar de andere kant van de parking en komt terug op haar achterwiel. Wisselt met het voorwiel, stoppie, one-eighty. Sarah versnelt voor een nieuwe wheelie, springt op het zadel en legt haar benen over het stuur. Tien minuten lang doet ze iedereen die ernaar staat te kijken duizelen met haar rijkunsten, en dit is pas haar opwarming. Haar motor danst synchroon onder Sarah, net als een paard, hoewel haar hengst 159 paardekracht meer heeft. Ze komt elke dag naar "haar" parking. De politie en de bewoners kennen haar al. Hier komen de trucs van de beste stuntvrouw ter wereld tot stand.

+ Lees meer

Wheelies in de wijngaarden

Sarah Lezito’s vader zag zijn quad amper, want zijn 13-jarige Sarah was er de hele tijd wheelies mee aan het oefenen.

Alleen de omringende streek kan de romantiek van het kleine Franse stadje Épernay overtreffen. Wijnstokken nestelen zich in de glooiende heuvels, in de vorm van kleine dorpjes met romaanse kerktorens. In een van deze dorpen groeide Sarah Vignot op als dochter van een wijnboer. Een van Sara's twee grote zussen noemt haar Zito, waar haar bijnaam le Zito en later haar artiestennaam Lezito vandaan komt. Haar vader heeft een quad om in de wijngaarden te werken. Maar die ziet hij bijna nooit, want zijn 13-jarige Sarah is er de hele tijd mee weg, naar vrienden of wheelies aan het oefenen. "Ik reed bijna elke dag en trainde als een gek. Natuurlijk bleef de quad niet helemaal intact en moest ik thuis excuses bedenken", herinnert Sarah zich. "Toen ik uiteindelijk de waarheid vertelde, wisten mijn ouders niet echt wat ze moesten denken, maar na een tijdje raakten ze eraan gewoon." Ze lacht.

+ Lees meer

Sarah overwoog om in de voetsporen van haar vader te treden, maar toen kreeg ze steeds meer aanbiedingen om te stuntrijden en werd motorrijden haar beroep.

Het aantal tucjes met de quad is snel uitgeput, maar Sarah heeft er nog steeds niet genoeg van. Haar ambitie is oneindig veel groter dan die van haar vrienden. Op 16-jarige leeftijd krijgt ze een 125 cc. Met deze moterfiets zijn er veel meer mogelijkheden en Sarah leert snel. Sindsdien is het dorp is te klein geworden. Ze ontmoet nu gelijkgezinden uit heel Frankrijk en traint met hen in het weekend. Tijdens de week gaat ze naar school en later gaat ze twee jaar lang wijnbouw studeren. Ze vindt het leuk en overweegt om in de voetsporen van haar vader te treden. Maar dan krijgt ze steeds meer aanbiedingen om te stuntrijden en wordt motorrijden haar beroep. Voor Sarah begint een heel nieuw hoofdstuk. "Mijn vrienden en ik hadden nooit verwacht dat dit ooit mijn beroep zou worden. Stuntrijden is nog steeds fun voor mij - maar nu op een ander niveau."

+ Lees meer

Streetdance

Wheelies, stoppies, burn-outs: Sarah Lezito perfectioneert haar trucs.

Stuntrijden als beroep is op zich al buitengewoon, maar het is nog veel uitzonderlijker als een vrouw dit beroep uitoefent. “Stuntvrouw? Zullen we je in de bioscoop zien?", vragen mensen vaak. Ze zijn nieuwsgierig en hebben veel vragen. Sarah beantwoordt ze met plezier. Ze vertelt over haar rollen als stunt double in filmscènes, over wedstrijden, kampioenschappen en shows. Er is geen aparte categorie voor vrouwen, dus neemt Sarah het meestal tegen mannen op. "Mannen hebben meer kracht en zijn heel expressief tijdens het rijden. Dus ik heb mijn eigen stijl onwikkeld: ik concentreer me op evenwicht en vlotheid. "Hierdoor ziet de show van Sarah eruit als een acrobatische dans: elegant, krachtig en vastberaden tegelijk. Een dans over asfalt, op straat - streetdance. Met wheelies, stoppies, drifts, burn-outs en acrobatiek.

+ Lees meer

Sarah's show ziet eruit als een acrobatische dans: elegant, krachtig en vastberaden tegelijk.

"Ik probeer mijn eigen stijl te volgen en mijn trucjes te perfectioneren." Ze wil niet al te veel risico nemen. Ze beschouwt geleidelijke groei en voortdurende verbetering als de sleutel tot succes, vooral omdat ze in het verleden al een ernstige knieblessure opliep. "In oktober 2015 scheurde ik mijn voorste kruisbanden in een crash en ging pas vier maanden later naar de dokter. Ik wilde het seizoen 2016 niet missen, dus stelden we de operatie uit tot de herfst. Dat was een vergissing, omdat ik door de onstabiele knie het vertrouwen in mijn lichaam verloor en zo ook het seizoen." Sarah traint hard en vecht terug. In 2017 wil ze de S 1000 R temmen.

+ Lees meer
Ik moest hard aan mezelf werken om mijn nervositeit onder controle te krijgen en tegelijk meer open te staan voor mensen. ”

Sarah Lezito

Schuw of show

Plankenkoorts was Sarah's grootste uitdaging in het begin.

Zijn stunts op een motor moeilijk? Absoluut, maar niet voor Sarah. Haar passie lijkt geen grenzen te kennen. Opgeven staat niet in haar woordenboek. Wat haar echter enorm uitdaagt, zijn de schijnwerpers. "Ik ben altijd verlegen geweest en nooit bijzonder spraakzaam." In het begin is de druk enorm, vooral omdat Sarah altijd een goede show wil opvoeren en alles perfect wil doen. "Ik was gestresseerd omdat alle ogen op mij gericht waren. Door de stress had ik problemen met mijn armen en na twee minuten rijden, blokkeerde ik", herinnert ze zich. De plankenkoorts had zo'n effect op haar dat haar vrienden haar nauwelijks herkenden. "Ik moest hard aan mezelf werken om mijn nervositeit onder controle te krijgen en tegelijkertijd meer open te staan voor mensen. Als meisje dat opgroeide op het platteland, vond ik dit ongelooflijk moeilijk."

+ Lees meer

Gedaan met verlegen zijn. Sarah gaat voluit voor de show.

In 2013 neemt Sarah voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap stuntrijden in Polen. Twee jaar later behaalt ze daar haar grootste succes. Zij is het enige meisje van de 75 rijders en eindigt op de negende plaats. "Dit was ongelofelijk en voelde als een overwinning. De jongens die hoger gerangschikt waren dan ik, zijn helemaal gek! Ik zal nooit hun vaardigheden hebben. Maar de toeschouwers zullen zich waarschijnlijk wel dat meisje herinneren, zelfs als ze mijn naam niet kennen." Toch zijn er genoeg mensen die haar naam onthouden: met meer dan 2,5 miljoen fans op Facebook is Sarah Lezito bijna net zo beroemd als stuntrijden zelf. Ze geeft haar volgers inzicht in haar dagelijkse training: foto's en video's die ze samen met vrienden produceert. Gedaan met verlegen zijn. Sarah gaat voluit voor de show.

+ Lees meer

Op het wereldtoneel

Als stunt double van Scarlett Johansson reed Sarah de motorscènes in de Marvel-kaskraker The Avengers 2.

Zelfs in Hollywood horen ze van het talent van Sarah Lezito. Ze wordt gevraagd voor de Marvel-kaskraker The Avengers 2. Als stunt double van Scarlett Johansson neemt ze de motorscènes in de film voor haar rekening. "Het was mijn eerste filmjob en meteen al zo'n grote film. Ik ben hier erg trots op", zegt Sarah enthousiast. "Het was een enorme ervaring. Er waren zoveel getalenteerde mensen op de set - stuntmannen voor vechtscènes, om te rijden of te zwemmen." In 2016 zit ze achter het stuur van een BMW R 1200 RT in de thriller Inferno. Met de opdrachten als stunt doubles, wedstrijden, shows en fotoshoots heeft Sarah intussen de wereld gezien. Ze is vaak pas enkele dagen thuis of ze moet weer vertrekken. "Soms mis ik het rustige leven thuis, maar zodra ik te lang thuis ben geweest, mis ik het reizen. '

+ Lees meer

"Op de motor zijn stuntrijders serieus en geconcentreerd, maar ernaast is alles fun & freestyle", zegt Sarah Lezito.

Maar als Sarah er even tussenuit gaat, geniet ze ervan om thuis te zijn. "Slapen, lekker eten en buiten sporten zijn belangrijk voor mij. Dit is de beste manier voor mij om weer bij positieven te komen. Ik heb veel geleerd over voeding en geloof dat een gezonde levensstijl me verder zal brengen." Sarah heeft niet echt een uitgestippeld trainingsschema. "Ik sta op en zie hoe ik me voel. Ik luister naar mijn lichaam." Ondanks alle professionaliteit, vindt Sarah het belangrijk dat er ook plezier wordt beleeft. "In tegenstelling tot veel andere sporten is er niet echt een een concurrentiestrijd tussen stuntrijders. Wij bikers zijn meer als een familie. Op de motor zijn we serieus en geconcentreerd, maar ernaast is alles fun & freestyle."

+ Lees meer

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner