De compacte behuizing ligt tussen de motor en de secundaire aandrijving (swingarm met geïntegreerde cardanas). De gehele versnellingsbak weegt slechts 13 kilogram.
Het principe van de zeer sterke schroefvormige spiegleuven garandeert een nog rustigere verbinding, voor een nog stillere loop van de tandwielen en voor een nauwkeurige vergrendeling van de individuele tandwielen. Deze precisie kan goed gevoeld worden tijdens het schakelen. In tegenstelling tot conventionele versnellingsbakken van motorfietsen, waarbij het schakelen gebeurt door tandwielen die op de assen bewegen, wordt er bij de klauwengeschakelde versnellingsbakken van BMW Motorrad geschakeld via een klauwschakeling met drie glijmoffen, zodat de tandwielen continu in elkaar grijpen en indirect worden geregeld. De glijmoffen hebben het voordeel dat ze lichter en kleiner zijn dan de geschakelde tandwielen, waardoor ze nog soepeler over de schakelvorken op de relevante assen bewegen. Hierdoor wordt een zeer korte maar krachtige schakelweg mogelijk. De selectortrommel beschikt over een hol design en wordt ondersteund door kogellagers om gewicht te optimaliseren en eenvoudiger te schakelen.
De vrije tandwielen zijn op naaldlagers met lage frictie geïnstalleerd, terwijl de assen op kogellagers draaien. Deze zijn ook wel bekend als schone lagers en voorkomen binnendringen door zwevende deeltjes, waardoor de inspectie-intervallen langer zijn zodat de versnellingsbakolie slechts elke 40.000 kilometer ververst hoeft te worden.
De schakelas steekt links van de behuizing uit, en maakt de geleiding van de schakelkoppeling naar de versnellingshendel op de voetensteun zo eenvoudiger.
Optimale schakeling met een aandrijf-actieve 6e versnelling en korte transmissieverhouding garandeert zeer indrukwekkende tractiewaarden. De versnellingsbak is standaard uitgerust met een potentiometer voor de weergave van de individuele versnellingen op het multifunctionele display. Dit kan vervangen worden terwijl de versnellingsbak nog is geïnstalleerd, waardoor de onderhoudstijd wordt gereduceerd.
+ Lees meer

Nog meer gedetailleerde technologie

spinner