Concept R 18 /2 maakt EICMA debuut.

Tweede BMW Motorrad cruiser concept onthuld.

Pas zes maanden geleden veroverde BMW Motorrad de custom scene stormenderhand met de wereldprimeur van de Concept R 18 op de Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Nu is een tweede designstudie met de ongelooflijke 1800 cc flat-twin motor met succes onthuld in Milaan op de internationale EICMA motorshow.

Concept R 18 /2 effent de weg.

Concept R 18 /2 effent de weg.

Onder de gewone benaming ‘Concept R 18 /2’ demonstreert deze compleet nieuwe en opmerkelijk andere interpretatie van een dynamische performance cruiser de ware veelzijdigheid van het ‘big-boxer’ platform. Fans van het genre krijgen zo een goed idee wat ze mogen verwachten van de serieproductie van BMW Motorrad die in 2020 op de markt komt.

Fans van cruisers konden hun hart de afgelopen 12 maanden al een paar keer ophalen, niet alleen vanwege de Concept R 18, maar ook dankzij de twee fascinerende custom modellen uit Japan en de VS die de big boxer van BMW Motorrad als uitgangspunt kozen – namelijk CUSTOM WORKS ZON’s ‘Departed’ en ‘Birdcage’ van Revival Cycles.

+ Lees meer

Bereid je voor op het onverwachte.

Bereid je voor op het onverwachte.

Toch voorzag niemand wat de volgende stap zou zijn  – direct uit de ontwerpstudio van BMW Motorrad in München en tot in de perfectie afgewerkt door de Zweedse constructeurs van UCC. Maak kennis met de Concept R 18 /2, een nóg dynamischer, moderne interpretatie van een cruiser die een plaats inneemt aan het sterk presterende uiteinde van het segment, terwijl hij de elegante afmetingen van zijn voorganger behoudt.

De /2 toont een uitbundiger karakter dat ver af ligt van de met volop chroom bepakte, retro looks van de oorspronkelijke Concept R 18. De nieuwste grote boxer bekent met trots kleur: het meerlaagse spuitwerk contrasteert met het donkere frame, de vorken, kleppendeksels en de buddyseat.

+ Lees meer
Met de Concept R 18 en dit /2 project wilden we twee extremen presenteren – dit is het complete andere uiteinde van het spectrum. ”

Bart Janssen Groesbeek

BMW Motorrad Design

Dynamische details.

Dynamische details.

Wie goed kijkt, ontdekt zwart-wit gegoten (in plaats van gespaakte) wielen op zilveren velgen met zichtbare afmetingen van 19” (front) en 16” achterkant. Een aangepaste R nineT Racer bikini-kuip is bovenop de geharkte vorken en driecilinders geplaatst. Dit biedt een stijlvolle bescherming tegen de elementen, terwijl high-end Brembo-remmen duiden op een remkracht die past bij deze performance cruiser.   

Het 'zwevend' leren zadel van de Concept R 18 is verdwenen. Het is vervangen door een extra grote chopper buddyseat, die de bike een meer dynamisch, heetgebakerd karakter verleent. Onder een subframe is het achterspatbord gebogen weggewerkt en aan het frame bevestigd, zodat het lijkt alsof het achterwiel wordt omarmd.

+ Lees meer

Wil liever gereden dan bewonderd worden.

Wil liever gereden dan bewonderd worden.

Terwijl de oorspronkelijke Concept R 18 ongetwijfeld een schoonheid is, zijn broer ontworpen om te laten zien hoe flexibel de basismotor en het chassis als uitgangspunt dienen voor aanpassing en hoe gemakkelijk het is om verschillende stijlen te kiezen – in dit geval een moderne, dynamische softtail met het karakter van een custom motor, in plaats van het unieke karakter van de Concept R 18.

+ Lees meer
De Concept R 18 ziet er uit als een 'juweeltje' uit het verleden. Het karakter van de /2 is veel realistischer en heeft meer weg van een aangepast productiemodel. ”

Bart Janssen Groesbeek

BMW Motorrad Design

Waar de Concept R 18 zijn scheppers diep in de historie van het merk liet graven naar inspiratie, spreekt uit de /2 eerder het gevoel van de jaren 80 – hij is duidelijk gericht op hogere snelheden en de langere afstand. Hij is verlaagd – maar ligt bij lange niet zo diep als de Concept R 18 – en de bestuurder geniet van een meer dynamische zitpositie, en hoeft zich minder te strekken naar de hoge stuurstaven.

+ Lees meer

De laag gelegen en lange proporties zijn kenmerkend voor het segment. De tank en het frame omwikkelen als het ware de gespierde motor met zijn zwarte, met metaal afgewerkte, roestvrijstalen kleppendeksels. Hoger gezeten dan op de Concept R 18 werkt de /2 niet bijzonder agressief, maar wel heel sportief.

Als een passend compliment voor de oorspronkelijke ontwerpstrategie wordt het frame gedeeld met de Concept R 18. De afmetingen, hoeken of de sterke lijnvoering zijn onveranderd. De opengewerkte asaandrijving blijft behouden, net als de klassieke traanvormige tank. Om het karakter van de custom productie af te ronden, is de uitlaat geproduceerd door de Duitse outfitters van Hattech. Zij hebben een naam hoog te houden voor de productie van dempers voor klassieke en custom BMW bikes.

+ Lees meer

Minder elegant, ruiger karakter

Bij de /2 is het doel de flexibiliteit te tonen die inherent is aan het oorspronkelijke designconcept. Het maakt subtiele wijzigingen mogelijk aan verschillende carrosseriedelen, zonder enige aanpassing van de hoofdonderdelen (frame/tank/motor enz.).

Ontwikkeld door BMW Motorrad en met de hand afgewerkt door gerespecteerde liefhebbers demonstreert de /2 absoluut deze flexibiliteit – een heel ander karakter uitstralend, ondanks dezelfde uitgangspunten. 

Het is een geslaagd vervolg op het succesverhaal dat ons opnieuw een stap dichter brengt bij de serieproductie van een echte cruiser in 2020. Tot die tijd mogen we de Concept R 18 / 2 allemaal bewonderen op motorshows over de hele wereld.

+ Lees meer

Concept R 18 brullend van start.

BMW Motorrad custom concept onthuld in Villa d’Este.

Ontdek meer

Geschikte motorfietsen.

spinner