Concept R 18 brullend van start.

BMW Motorrad custom concept onthuld in Villa d’Este.

Het is de wereldprimeur waarop de custom-scene met smart zat te wachten – een BMW Motorrad custom concept met een nieuw prototype twin-motor – de grootste boxermotor voor motoren die ooit is gebouwd. Deze pure, gestripte, uitgerakelde bike luistert naar de simpele naam 'Concept R 18' en geeft een flinke hint van wat er op ons af komt in het cruiser-segment.

Concept cruiser steelt de show op de Concorso.

Concept cruiser steelt de show op de Concorso.

Het is voor BMW Motorrad al traditie geworden om elk jaar in mei adembenemende designstudies te presenteren op het evenement Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan de oevers van het Comomeer. Bezoekers van 's werelds meest exclusieve 'schoonheidswedstrijd 'voor historische auto's en motorfietsen zijn de afgelopen jaren getuige geweest van enkele uitstekende bijdragen op twee wielen van de designafdeling van BMW Motorrad. Deze omvatten de Concept Ninety-eerbetuiging aan de originele R 90 S, de Concept 101 zescilinder 'bagger' en de R 5 Hommage - een eerbetoon aan het originele en iconische model uit 1936.

+ Lees meer

Fans van het groeiende cruisersegment hebben met grote belangstelling twee fascinerende custom bikes ontdekt die onlangs zijn onthuld door gerenommeerde bouwers in Japan en de VS, die beide prototypen hebben van de grote boxermotor van BMW Motorrad. De bouwers - CUSTOM WORKS ZON en Revival Cycles - kregen elk de vrije hand voor hun eigen interpretaties van hoe een custom bike met een grote boxer eruit zou kunnen zien, en de daarop volgende verbluffende resultaten van de modellen 'Departed' en 'Birdcage' wierpen bij enthousiastelingen in de scene de vraag op: hoe zou een echte BMW Motorrad 'handgebouwde' machine eruit zien en klinken?

+ Lees meer
Een motorfiets is het grootste accessoire dat je kunt dragen. Het gaat er niet om de snelste te zijn. ”

Edgar Heinrich

BMW Motorrad Head of Design

Nu is het wachten voorbij en te zien aan de enthousiaste reactie van de bezoekers die de bike zagen (en hoorden!) bij het feestelijke evenement ter gelegenheid van de 90e verjaardag 'Concorso', zal de Concept R 18 de harten en zielen winnen van vele fans over de hele wereld, voor wie heritage en historie belangrijke factoren zijn - zelfs in een moderne interpretatie van een cruiser. Al net zo spannend is het feit dat BMW Motorrad in 2020 een serieproductiecruisermodel met de grote boxermotor zal presenteren. Als deze eruit ziet en presteert als de Concept R 18, dan staat fans van custom bikes nog wat te wachten.

+ Lees meer
We hebben een historie waar andere bedrijven een moord voor zouden doen en het is geweldig om er munt uit te slaan. ”

Edgar Heinrich

BMW Motorrad Head of Design

Gestript en blootgelegd, BMW Motorrad stijl.

Gestript en blootgelegd, BMW Motorrad stijl.

Kijk uw ogen uit op de Concept R 18 en het is duidelijk dat de designers met hun wens om een echte, puur emotionele, handgemaakte, custom bike te bouwen ver zijn teruggegaan in het verleden van het merk voor hun inspiratie. Zonder twijfel hebben deze getalenteerde enthousiasten - van wie velen in hun vrije tijd bikes 'hakken' - zeker de belofte waargemaakt die in eerste instantie bleek met de onthulling van de R 5 Hommage in 2016, precies 80 jaar nadat de legendarische sportboxer zijn debuut maakte. Want voor dit segment is een grote motor nodig, dus als de 500 cc van de originele R 5 niet volstaat (naar moderne maatstaven), is dat voor de grootste boxermotor voor motoren aller tijden beslist wel het geval.

+ Lees meer
Birdcage by Revival Cycles
Front shock absorbers of Birdcage
Side view of Birdcage
Rear suspension from Birdcage
Detail view of the frame construction
View of the rear wheel with brake disc
Birdcage from behind and from above
Birdcage with engine and seat
BMW besloot lang geleden om een heritage bike met een grote boxermotor te bouwen. ”

Michael Eder

BMW Motorrad Design

Teruggebracht tot alleen de absolute, pure essentie.

Teruggebracht tot alleen de absolute, pure essentie.

De Concept R 18 slaat duidelijk een opwindende brug tussen de bovengenoemde 'hommage' bike en de aanstaande serieproductiemotoren en straalt in gelijke mate aanwezigheid, attitude en belofte uit. Onbetwist centraal staat de enorme boxermotor – fysiek veel groter dan de 500cc-versie in de hommage showbike en ontworpen om een echt statement te maken. De karakteristieke spaakwielen zijn gekozen (21" voor en 18" achter) bij de aanzienlijke proporties en de algehele indruk van deze nieuwste showbike is er een van attitude en aanwezigheid. Het gewijzigde front en de fishtail-uitlaat dragen bij aan het custom, handgemaakte gevoel.

+ Lees meer

De Concept R 18 is laag en lang, zuiver en ingetogen en echt een mooi ding met de gepolijste aluminium cilinderafdekkingen, de subtiele kleurbehandeling van de motor, druppelvormige tank en vork en zones met dunne strepen met een goudgeel effect in het diepe, gelaagde lakwerk. Er worden slechts drie metaaloppervlaktebehandelingen gebruikt – stralen, spuiten of polijsten – voor een cleane, authentieke sfeer rondom de bike, terwijl de iconische RILLE banden van Metzeler zijn uitgevoerd met een op maat gemaakt loopvlakpatroon en een speciale kleurbehandeling op de wangen. Iedereen die weet hoe BMW bikes uit de jaren 1950 eruit zien, herkent de seat in Pagusa-stijl met het logo in reliëf en ingeslagen gedeelte op het leer.

+ Lees meer

Ongecompliceerd rijden dat je ziel voedt.

Ongecompliceerd rijden dat je ziel voedt.

Open asaandrijving, cantilever achterwielophanging, een twin-Solex carburateur uit een BMW 2002-auto, een op Bosch geïnspireerde koplamp uit de jaren 1950 tussen de vorkpoten, geen zichtbaar schakelmechanisme – er komt geen einde aan en bij een rondje om de Concept R 18 (zoals het plaatje van de motor trots vermeldt) zijn er vele verrassingen. Het is zeker het vervolg van een verhaal dat begon met de R5 Hommage, maar waar dit verhaal ons nu brengt is nog het meest opwindend - niet naar hightech, maar meer naar een individuele, authentieke en zogezegd, emotionele kant. Even gas terugnemen en een kijkje nemen?

+ Lees meer

Een meesterwerk van titanium.

Revival Cycles zet met "Birdcage" een grote boxermotor in scène.

Ontdek meer

Vergelijkbare motorfietsen.

spinner