Lucht-/oliekoeling en verticaal gedeeld motorblok.

Lucht-/oliekoeling en verticaal gedeeld motorblok.

De "Big Boxer" is lucht-/oliegekoeld. Het motorblok van aluminium is verticaal gedeeld. De van edelstaal gesmede krukas heeft, ter voorkoming van ongewenste buigtrillingen, een extra hoofdlager in het midden. De beide drijfstangen van edelstaal met I-schacht zijn net als de krukas voorzien van glijlagers. De zuigers zijn van gegoten aluminium, het loopvlak van de lichtmetalen cilinders is voorzien van een NiCaSil-laag. Een oliecartersmering waarborgt de toevoer van smeer- en koelolie.

+ Lees meer

Klassiek ohv-kleppenmechanisme gecombineerd met moderne techniek.

Klassiek ohv-kleppenmechanisme gecombineerd met moderne techniek.

De "Big Boxer" is uitgevoerd met vier kleppen. Voor een zo goed mogelijke koppelweergave en optimale verbruiks- en emissiewaarden.  Dubbele ontsteking, een moderne verbrandingskamerarchictectuur alsmede inlaatpijpinspuiting en het motormanagement BMS-O.

Het kleppenmechanisme werd geïnspireerd door een legendarische motorconstructie van BMW Motorrad: de tweecilinder-boxermotor van de R 5/R 51 van 1936 – 1941 en de R 51/2 van 1950 – 1951. Anders dan de andere ohv-constructies van BMW Motorrad is de Big Boxer, net als het historische voorbeeld, uitgevoerd met twee via een busketting door de krukas aangedreven nokkenassen. Voor een stijver kleppenmechanisme met een verbeterde regelprecisie en meer toerentalstabiliteit. Of gewoon: voor meer emotie op de weg.

+ Lees meer

Kleptuimelaar en handmatig verstelbare hydraulische klepspelingscompensatie.

Kleptuimelaar en handmatig verstelbare hydraulische klepspelingscompensatie.

Ook typisch voor een boxer van BMW Motorrad: De beide stoterstangen bedienen voor de in- en uitlaatzijde elk een, aan de bovenkant van de cilinders in een afgedichte stoterpijp beschermde stoterstang. De beide in- en uitlaatkleppen in de cilinderkop worden telkens paarsgewijs via kleptuimelaars bediend.

De hydraulische klepspelingscompensatie werkt daarbij niet via hydro-elementen, maar via elk een stelschroef met contramoer per klep. Precies zoals het bij de meeste klassieke luchtgekoelde BMW boxers met motoren met één in- en uitlaatklep per cilinder tientallen jaren gebruikelijk was. Op deze manier kan de klepspeling (0,2 – 0,3 mm) daarmee ook bij de "Big Boxer" in zeer korte tijd worden afgesteld. Zo brengen wij constructiegeschiedenis terug op de weg – van top tot teen zichtbaar.

+ Lees meer

Zesversnellingsbak met klauwschakeling en anti-hoppingfunctie.

Een drogeplaatkoppeling met een koppelingsplaat brengt het door de motor gegenereerde koppel over op de versnellingsbak: typisch voor verreweg de meeste van onze boxermotoren. Nieuw is daarentegen de anti-hoppingfunctie die voorkomt dat het achterwiel bij stevig terugschakelen wordt gestempeld.  Voor meer veiligheid en rijcomfort.

De zesversnellingsbak met klauwschakeling bevindt zich in een tweedelige behuizing van aluminium. Deze is gebouwd als versnellingsbak met vier assen met schuin vertande versnellingstandwielparen. Als speciale optie is een achteruitversnelling leverbaar. Deze wordt via een planetaire reductie en een elektromotor aangedreven en kan handmatig worden ingeschakeld.

Zoals bij alle BMW motorfietsen met boxermotor wordt het koppel van de versnellingsbak via een cardanas- of cardanaandrijving met kruiskoppeling overgebracht op het achterwiel.  Voor de lengtecorrectie zorgt aan de versnellingsbakzijde een tripoïdekoppeling. Bij de Big Boxer zijn, zoals tot en met het modeljaar 1955 bij BMW Motorrad gebruikelijk, cardanas en kruiskoppeling in de zin van fascinerende klassieke motorfietstechniek glansvernikkeld. Bovendien draaien ze geopend – een ware lust voor het oog.

+ Lees meer

Het markante geluid – overal.

Nog meer techniek in detail.

spinner