1923.

1923.

Beter dan vliegen.

BMW begon als vliegtuigfabrikant. Maar zodra onze ingenieurs hun eerste motorfiets bouwden, hadden ze een echte mijlpaal bereikt: de R 32. Geen fiets met een motor, zoals toentertijd gebruikelijk was, maar een geheel nieuw concept voor een motorfiets. Met een uitstekend frameconcept en een motor die integraal deel uitmaakte van het ontwerp.

+ Lees meer

Zien en gezien worden.

BMW begon als vliegtuigfabrikant. Maar zodra onze ingenieurs hun eerste motorfiets bouwden, hadden ze een echte mijlpaal bereikt: de R 32. Geen fiets met een motor, zoals toentertijd gebruikelijk was, maar een geheel nieuw concept voor een motorfiets. Met een uitstekend frameconcept en een motor die integraal deel uitmaakte van het ontwerp.

+ Lees meer

1924.

1924.

Remmen.

Eenvoudiger dan ooit tevoren.

Na het begin van de productie van de R39 gebruikt BMW voor het eerst een externe voetrem om het achterwiel te remmen, in plaats van de gebruikelijke wigvoetrem. Hierdoor kan de rijder nog veiliger en moeitelozer remmen.

+ Lees meer

1935.

1935.

Verbeterde rijstabiliteit en rijcomfort.

BMW is ook pionier op het gebied van veringstechnologie: op het touringmodel R 12 en het sportmodel R 17 wordt 's werelds eerste hydraulisch gedempte telescoopvork gebruikt. Deze ontlast de gebruikelijke bladveervorken en draagt aanzienlijk bij tot een verbeterde rijstabiliteit en rijcomfort.

+ Lees meer

1936.

1936.

Intelligente lichtgewicht constructie.

Met het sportmodel R5 (500 cc) presenteert BMW voor de eerste keer een conisch getrokken frame van elliptische buizen. Het is een intelligente lichtgewicht constructie. Het nieuwe lasproces, dat op hetzelfde moment werd geïntroduceerd voor de productie van het frame, is eveneens een zeer innovatieve productietechniek, die voor vele jaren de trends zal bepalen. Het voordeel van de lichtgewicht constructie? Grote flexibiliteit en een laag gewicht.

+ Lees meer

1955.

1955.

Hoge rijstabiliteit. Meer comfort.

Het innovatieve, volledige swingarmchassis wordt door BMW voor het eerst in de productie van standaardmotorfietsen gebruikt bij de modellen R 50 en R 69. Dit zorgt voor een hoge rijstabiliteit met een rijcomfort dat eerder ondenkbaar was. De optimale vervormingsweerstand wordt met name gewaardeerd door zijspanrijders.

+ Lees meer

1960.

1960.

Zonder twijfel de snelste Duitse supermotor.

De eerste hydraulische stuurschokdemper in de productie van standaardmotorfietsen staat garant voor een maximale rijveiligheid. Deze wordt voor het eerst gebruikt op de R 69 S – de snelste Duitse supermotor van dat moment. De stuurschokdemper kan bij lagere snelheden zelfs worden uitgeschakeld voor een betere wegligging.

+ Lees meer

1961.

1961.

Geheel op maat: accessoires en optionele uitrusting.  

Voor wie zijn BMW-motorfiets een persoonlijk karakter wil geven, maken de speciale accessoires en optionele uitrusting van BMW Motorrad dat direct mogelijk. Motorbeschermbeugels en kofferhouders werden tijdens de jaren vijftig aan het assortiment toegevoegd – eerst bij de dealer en vanaf 1961 ook vanuit de fabriek. Tegenwoordig staat je een breed scala aan accessoires en optionele uitrusting ter beschikking om je eigen, gepersonaliseerde BMW-motorfiets te creëren.

+ Lees meer

1973.

1973.

Designicoon met vlaggenschiptechnologie.  

De R 90 S krijgt als eerste standaard een dubbele schijfrem op het voorwiel. Op hetzelfde moment introduceren we de H4-lamp op de 6-serie. Daarbij blijven we de veiligheid in het wegverkeer verbeteren.

+ Lees meer

1976.

1976.

De eerste volledige kuip die standaard wordt geleverd.

De R100 RS vormt de springplank voor een reeks modellen die profiteren van nieuwe aerodynamische bevindingen uit de windtunnel.
Dit leidt tot 's werelds eerste aerodynamisch geoptimaliseerde volledige kuip voor standaard productiemotorfietsen. De voordelen van een lage luchtweerstand en lage druk op de helm worden vooral gevoeld door langeafstandsrijders.

+ Lees meer

1978.

1978.

De eerste Rider Collection.

Er van top tot motorfiets goed uitzien en veilig rijden was al in de jaren zeventig belangrijk voor ons. Daarom luidde BMW Motorrad in 1976 een nieuwe periode in met een helm met volledig vizier. In 1978 kwam de eerste volledige uitrusting voor motorrijders op de markt als aanvulling. Onze ontwerpers en ingenieurs concentreren zich vandaag de dag nog steeds op bescherming, veiligheid, functionaliteit – met een casual look.

+ Lees meer

1979.

1979.

Beter gevoel: verwarmbare handvatten.

Verwarmbare handvatten werkten in het begin op de lachspieren, maar zijn inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar kenmerk. Ze verhogen immers het rijgenot en de veiligheid voor de motorrijder, want het is aangetoond dat rijders met warme handen sneller kunnen reageren.

+ Lees meer

1980.

1980.

De perfecte trilling.

De R 80 G/S is de eerste tweecilinder reis-enduro en daarmee de grondlegger van een nieuw segment. Voortaan staat de G/S voor onbegrensd motoravontuur. Hij is uitgerust met de eerste enkelzijdige swingarm aan de achterzijde voor grote motorfietsen. Hij onderscheidt zich door een torsiestijfheid van 50% vergeleken met conventionele dubbele swingarmen, met dezelfde gewichtsbesparing. De mogelijkheid om het achterwiel sneller een gemakkelijker te kunnen verwisselen, is ook een groot voordeel.

+ Lees meer

1981.

1981.

Twee helmen in een.

's Werelds eerste systeemhelm voor motorrijders verenigt twee kenmerken in zich: door het eenvoudig te verwijderen kingedeelte kan het worden gedragen als jethelm of als integraalhelm. Hierdoor biedt de helm een groot draag- en gebruikscomfort.

+ Lees meer

1986.

1986.

Motorpakken van waterdicht textiel.

Het eerste motorpak van Gore-Tex-textiel van BMW zal zeker opzien baren en een revolutie in het motorrijden teweegbrengen.

+ Lees meer

1987.

1987.

Paralever. De volgende fase in de ontwikkeling van veringstechnologie.

De swingarm met dubbele verbinding die door BMW Motorrad is ontworpen – Paralever geheten – elimineert in essentie de storende overdracht van aandrijfkrachten naar de vering en wordt in 1987 gedemonstreerd op de modellen R 80 GS en R 100 GS.

+ Lees meer

1988.

1988.

's Werelds eerste ABS voor motorfietsen.

BMW is in 1988 de eerste fabrikant ter wereld die een ABS voor motorfietsen op de markt brengt. Hiermee heeft BMW een nieuwe standaard gevestigd voor de productie van motorfietsen. Vanaf 2013 worden alle BMW-motorfietsen standaard voorzien van ABS.

+ Lees meer

Eerste digitale motorelektronica.

De BMW K1 is dankzij zijn aerodynamica een mijlpaal in de bouw van motorfietsen. Daarnaast is hij als eerste model voorzien van digitale motorelektronica. De Motronic-regelunit verenigt de ontstekings- en injectie-elektronica in zich en zorgt zo voor brandstofefficiëntie en voor het voldoen aan de vereisten voor het gebruik van een geregelde katalysator.

+ Lees meer

1990.

1990.

Baanbrekende milieutechnologie voor motorfietsen.

De geregelde driewegkatalysator kan aanvankelijk worden besteld voor K-modellen met de digitale motorelektronica als speciale apparatuur. BMW levert 's werelds eerste geregelde katalysator voor motorfietsen. Sinds 2000 worden alle motoren van BMW Motorrad standaard voorzien van een geregelde katalysator.

+ Lees meer

1993.

1993.

Kortere remafstand.

De BMW R 1100 RS is de eerste motorfiets uit de standaardproductie met Telelever-vering aan de voorzijde, gecombineerd met een Paralever-swingarm aan het achterwiel. Hier fungeert de Telelever als een mechanisch anti-duiksysteem, dat zelfs bij remmen op volle kracht nog voor optimale grip zorgt. Gecombineerd met ABS wordt de remafstand wederom aanzienlijk teruggebracht.

+ Lees meer

1998.

1998.

's Werelds eerste dubbele koplamp met ellipsoïde technologie.

's Werelds eerste dubbele koplamp met ellipsoïde technologie op motorfietsen uit de standaardproductie zorgt voor een betere wegverlichting.

+ Lees meer

2004.

2004.

Het eerste elektronisch geregelde frame.

Electronic Suspension Adjustment (ESA) is een elektronische innovatie voor BMW-motorfietsen in serieproductie. Het is voor het eerst gebruikt op de K 1200 S en is inmiddels beschikbaar op de meeste modellen tweecilinder-, viercilinder- en zescilinder-motorfietsen. Met ESA kan je de vering met de druk op een knop elektronisch aanpassen aan de rijomstandigheden en de belasting. ESA is ideaal voor veranderende wegomstandigheden en biedt rijders perfecte schokbreking, geoptimaliseerde prestaties en het hoogste niveau van rijveiligheid.

+ Lees meer

2005.

2005.

Perfect verbonden.

De CAN-Bus-technologie, gecombineerd met het Single Wire System (SWS) van BMW Motorrad, is een concept voor gegevensoverdracht waarvoor slechts een enkele gegevensleiding nodig is. Een voordeel ten opzichte van punt-naar-punt-verbinding is een aanzienlijk breder toepassingsbereik, met duidelijk minder kabels. Andere voordelen van digitale gegevensoverdracht zijn gewichtsbesparing, een betere immuniteit tegen storingen, volledige diagnostische mogelijkheden en meer informatie voor de rijder.

+ Lees meer

2010.

2010.

Adaptieve koplamp.

BMW is de eerste fabrikant van motorfietsen die direct vanuit de fabriek een adaptieve koplamp speciaal voor motorfietsen aanbiedt. Deze lamp maakt motorrijden in de schemering of 's nachts veiliger door de weg en de hoeken daarvan te verlichten.

+ Lees meer

2014.

2014.

De eerste elektrische Maxi-Scooter.

Met de BMW C evolution kan je de stadsmobiliteit van de toekomst nu al ervaren – zonder compromissen. Deze elektrische maxi-scooter combineert duurzaamheid, dynamiek en wendbaarheid. Met de krachtige, volledig elektrische aandrijving ben je snel op je bestemming en kan je uitstoot en lawaai achterlaten. De beste rijprestaties, milieuvriendelijkheid en innovatieve technologie – de C evolution staat voor motorrijplezier zonder compromissen.

+ Lees meer

Veiligheid 360°.

Veiligheid vraagt om actie. Geen woorden.

Veiligheid vraagt om actie. Geen woorden.

Technologie in detail.

De achtergrond van BMW-motorfietsen.

De achtergrond van BMW-motorfietsen.

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

spinner